Denumire oficială: Solanum muricatum "Pepino" Denumire populară: pepenele pară(rom), dinnyebokor(hun), Sweet melon, melon shrub(eng) Familia de plante: Solanaceae Originea plantei Solanum muricatum Pepino este America de sud. De aici s-a răspândit în toată America Latină chiar şi în afara ei. Pepino a ajuns în Europa aproximativ în anul 1785. Dintre primii lui cultivatori a făcut parte Ludovic al XVI-lea şi societate Regală engleză de grădinărit din Kew (la Londra). Amerindienii din America de Sud îl numesc cachuma (se pronunţă caciuma). La noi s-a încetăţenit denumirea lui spaniolă pepino, ceea ce în traducere înseamnă castravete de salată. Denumirea în limba engleză melon shrub, care în traducere înseamnă tufă de pepene, redă mai bine gustul lui. Pepino este o plantă sub formă de tufă înaltă de aproximativ 1 m. În patria ei este o tufă perenă, care se cultivă până la altitudinea de 2500 m. La noi se cultivă doar ca plantă anuală. Florile seamănă cu cele de cartof, sunt de culoare mov sau albe cu striaţii mov. Pentru grădinar fructele sunt cele mai interesante. Au mărimea de aproximativ 15 cm, ca formă amintesc de avocado (o pară mai mare). Sunt aromatice, dulcege. Cel mai des sunt galbene, galben maronii, mov închis cu dungi, deseori sunt fără seminţe. Se consumă crude, înăbuşite, prăjite… Crude se pot consuma individual sau ca şi salată de fructe (Fructe diverse tăiate bucăţele, la care se adaugă zeamă de lămâie. Se pot utiliza majoritatea fructelor de la noi cât şi speciile exotice.). Pepino înăbuşit se foloseşte în pricipal ca garnitură. Pepino prăjit este potrivit ca fel principal de mâncare. Cel căruia i se pare pepino fără gust, îl poate îmbunătăţi cu condimente uzuale (scorţişoară, anason; suc de lămâie, rodie sau maracuja. Surplusul de fructe le puteţi conserva (singure sau în amestec cu alte specii – de ex. roşii, ardei dar şi cu fructe). Pepino este la fel de pretenţios faţă de sol ca oricare alt zarzavat de provenienţă tropicală (de ex. ardeiul, roşiile). Trebuie să fie în primul rând uşor, aerat, hrănitor, în permanenţă umed. Se cultivă în principiu la fel ca de ex. roşiile. În timpul vegetaţiei adăugăm îngrăşământ o dată pe săptămână. Pepino trebuie să ierneze la cald (în seră, în casă etc.). Temperatura nu ar trebui să scadă sub 5 °C. Solanum muricatum Pepino, la ghivece de fi 9 cm. sursa: plant - shop. ro
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.
Acest album nu are incă nici un comentariu.